27 listopada 2014

Bułeczki pszenne

Składniki na bułki:
  • 100 ml wody
  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g drożdży
  • 10 g masła
  • 350 g mąki pszennej
   Składniki do smarowania:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • mak, sezam, słonecznik...
      Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w misce mikserem lub ręką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
   Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 230'C. Dłonie nasmarować olejem i formować bułeczki (wychodzi ich 9 sztuk). Układać na blaszkę, zachowując odstępy. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
   Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki jajkiem i posypać dodatkiem. Piec przez 5 minut w temp. 230'C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200'C i piec jeszcze ok. 15-20 minut.

Wg: http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz