- 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (użyłam schabu ale wołowe byłoby smaczniejsze)
- papryka (po małej żółtej, zielonej i czerwonej)
- 2 cebule
- 3-4 ziemniaki
- papryczka chili
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe (można gotować na rosole)
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mały por
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- sól, pieprz, jarzynka
- garść natki pietruszki
- garść szczypiorku
Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, listek laurowy, ziele ang., marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę.
Całość podgotowujemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.
Po ok.10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy pomidory z puszki, razem z zalewą.
Następnie paprykę chili pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pom. oraz przyprawy.
Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodajemy szczypior i zieloną pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz