20 marca 2014

Zupa gulaszowa

  •  0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (użyłam schabu ale wołowe byłoby smaczniejsze)
  • papryka (po małej żółtej, zielonej i czerwonej)
  • 2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • papryczka chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe (można gotować na rosole)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól, pieprz, jarzynka
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, a następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Zbieramy szum.
  Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, listek laurowy, ziele ang., marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz  podsmażoną cebulę.
  Całość podgotowujemy.
 Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.
 Po ok.10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.
 Gdy warzywa są już miękkie dodajemy pomidory z puszki, razem z zalewą.
 Następnie paprykę chili pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pom. oraz przyprawy. 
  Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodajemy szczypior i zieloną pietruszkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz