18 maja 2014

Śmietanowiec Tereski


Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(Ten biszkopt jest bardzo pulchny i wychodzi bardzo wysoki. Po przestygnięciu można przekroić go na pół i jedną połowę zamrozić, albo zrobić z połowy składników. Piekłam w tortownicy o średnicy 37cm).

Śmietana:

  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  •  śmietan-fix
     Owoce dowolne
     2 galaretki

   Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
 Mikser przełączyć na najniższe obroty i po kolei dodawać olej, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
   Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w 180' C

   Galaretki przyrządzić jak na opakowaniu i wystudzić.
 Śmietanę ubić, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śmietan-fix, dalej ubijamy na sztywno.
 Przekładamy śmietanę na biszkopt, na to dowolne owoce sezonowe i zalewamy tężejącymi galaretkami.


Wg: Terenia Sz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz