- 1 duży filet z kurczaka
- 2 opakowania ciasta francuskiego (ja tyle potrzebowałam, ale innym wystarcza 1 opak.)
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g startego, żółtego sera
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej-mielonej
- 2 ząbki czosnku (ja dałam łyżeczkę mielonego)
- 3-4 łyżki oliwy/oleju
- sól, pieprz
Pieczarki i cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy ostrożnie soląc. Zamarynowane filety podsmażamy na rumiano. Wszystko studzimy.
Ciasto francuskie dzielimy na połowę, otrzymując 4 płaty. Na każdym kładziemy filet, na niego pieczarki i posypujemy serem. Boki ciasta nacinamy w paski ok. 1,5 cm. i przeplatamy na filecie raz prawy, raz lewy (jak zostało mi kawałek niepotrzebnego ciasta, to je odcinałam).
Układać na blaszce (ja położyłam razem z pierwszym papierem po cieście franc.-po upieczeniu nie przywierało) i smarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180'C. Danie jest bardzo syte, dlatego wystarczy do niego jakaś surówka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz