Biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Spód tortownicy (śr.28 cm.) smarujemy tłuszczem. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C i studzimy.
Masa serowa:
- 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
- 200 ml śmietany 30-36%
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 pełne łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- parę kostek czekolady deserowej
Serek waniliowy łączymy z cukrem pudrem, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy mikserem. Na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę.
Na koniec wsypujemy startą czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką i wlewamy masę serową na biszkopt czekoladowy, tak aby dokładnie przylegała do brzegów tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
Galaretka kawowa:
- 700 ml wrzątku
- 7 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżki cukru
- 25 g żelatyny
Wg: http://smakchwili.blox.pl/html
wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń