27 sierpnia 2014

Sernik stracciatella z kawową galaretką


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   Jajka miksujemy z cukrem, do momentu aż masa nabierze konsystencji jasnej pianki. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
  Spód tortownicy (śr.28 cm.) smarujemy tłuszczem. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C i studzimy.

Masa serowa:

  • 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • parę kostek czekolady deserowej
    Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Czekoladę trzemy na tarce o małych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
  Serek waniliowy łączymy z cukrem pudrem, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy mikserem. Na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę.
  Na koniec wsypujemy startą czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką i wlewamy masę serową na biszkopt czekoladowy, tak aby dokładnie przylegała do brzegów tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

 Galaretka kawowa:

  • 700 ml wrzątku
  • 7 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 25 g żelatyny
   Kawę, żelatynę i cukier zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzoną galaretkę wylewamy na stężały sernik i odstawiamy na noc do lodówki.



 Wg: http://smakchwili.blox.pl/html

2 komentarze: