20 marca 2014

Kurczak z żurawiną


  •  pierś z kurczaka (3 szt.)
  •  ziemniaki średniej wielkości (12 szt.)
  •  konfitura z żurawiny (3 łyżki)
  •  jajko (1 szt.)
  •  przyprawa Vegeta (3 łyżki)
  •  czosnek (3 ząbki)
  •  zioła prowansalskie (3 łyżki)
  •  masło (5 dag)
  •  pieprz czarny mielony, sól
  •  olej
    Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Pozostawiamy w całości. Kroimy na nich ukośną krateczkę do 2/3 jego wysokości. Układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia.
  Czosnek obieramy i kroimy na talarki. Posypujemy nim ziemniaki. Doprawiamy je Vegetą i ziołami prowansalskimi.
  Na ziemniaki kładziemy wiórki zimnego masła. Blachę z ziemniakami zakrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy jedną godzinę.
  Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut aż do przyrumienienia się ziemniaków.

  Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą zimną wodą. Odcinamy polędwiczki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, nie przecinając jej do końca w taki sposób, aby powstał jeden duży kawałek piersi.
 Doprawiamy obficie solą i pieprzem. Piersi przykryte folią spożywczą rozbijamy równomiernie tłuczkiem.
 Ważne jest, aby doprawić przed rozbiciem, ponieważ podczas tej czynności przyprawy wnikną w głąb mięsa.
 Na środek piersi kładziemy po jednej łyżce konfitur z żurawiny. Zawijamy podobnie jak dewolaje. Gotowe piersi obsypujemy mąką, następnie moczymy w roztrzepanym i przyprawionym solą jajku. Na zakończenie obsypujemy ponownie mąką.
 Smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Dopiekamy wraz ziemniakami w piekarniku dla pewności, że nie będą w środku surowe.


Wg:  http://www.gotujemywdomu.com/kurczak-z-zurawina/#!prettyPhoto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz