- pierś z kurczaka (3 szt.)
- ziemniaki średniej wielkości (12 szt.)
- konfitura z żurawiny (3 łyżki)
- jajko (1 szt.)
- przyprawa Vegeta (3 łyżki)
- czosnek (3 ząbki)
- zioła prowansalskie (3 łyżki)
- masło (5 dag)
- pieprz czarny mielony, sól
- olej
Czosnek obieramy i kroimy na talarki. Posypujemy nim ziemniaki. Doprawiamy je Vegetą i ziołami prowansalskimi.
Na ziemniaki kładziemy wiórki zimnego masła. Blachę z ziemniakami zakrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy jedną godzinę.
Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut aż do przyrumienienia się ziemniaków.
Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą zimną wodą. Odcinamy polędwiczki. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, nie przecinając jej do końca w taki sposób, aby powstał jeden duży kawałek piersi.
Doprawiamy obficie solą i pieprzem. Piersi przykryte folią spożywczą rozbijamy równomiernie tłuczkiem.
Ważne jest, aby doprawić przed rozbiciem, ponieważ podczas tej czynności przyprawy wnikną w głąb mięsa.
Na środek piersi kładziemy po jednej łyżce konfitur z żurawiny. Zawijamy podobnie jak dewolaje. Gotowe piersi obsypujemy mąką, następnie moczymy w roztrzepanym i przyprawionym solą jajku. Na zakończenie obsypujemy ponownie mąką.
Smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Dopiekamy wraz ziemniakami w piekarniku dla pewności, że nie będą w środku surowe.
Wg: http://www.gotujemywdomu.com/kurczak-z-zurawina/#!prettyPhoto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz