5 marca 2015

Pierś kurczaka z naleśnikiem



  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • sól, czosnek granulowany
      Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka vegety (dałam "zielone" ziarenka smaku)
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4  ząbki czosnku świeżego (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada)
  Filety rozciąć w poprzek ale nie przeciąć do końca (tak aby otworzyć jak książkę), lekko rozbić, posypać solą i czosnkiem i włożyć do marynaty.

   Usmażyć 4 małe naleśniki.

      Farsz do naleśników:
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
   Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać z mięsem mielonym i z resztą składników. Doprawić wg gustu. 
  • 20 dag sera żółtego
  • majonez (używam light)
   Naleśniki posmarować majonezem, następnie nałożyć porcję farszu i posypać startym serem (część sera zostawić do posypania roladek). Zwijać w rulonik, położyć na marynowanym filecie i zawinąć w roladkę. Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

 
 

 
  • 15-20 dag pieczarek
  • 1 cebula
   Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry i poddusić do odparowania wody.

   Roladki odwinąć z papieru i podsmażyć z obu stron (mi zaczęły się rozwijać, więc spięłam je wykałaczkami). Przełożyć do naczynia, posmarować majonezem, posypać usmażonym pieczarkami z cebulą i startym serem. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym do 200'C piekarniku, ok.40 minut.
   
Wg: http://bronislawa70.blox.pl/html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz