- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- sól, czosnek granulowany
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka vegety (dałam "zielone" ziarenka smaku)
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 4 ząbki czosnku świeżego (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada)
Filety rozciąć w poprzek ale nie przeciąć do końca (tak aby otworzyć jak książkę), lekko rozbić, posypać solą i czosnkiem i włożyć do marynaty.
Usmażyć 4 małe naleśniki.
Farsz do naleśników:
- 10 dag pieczarek
- 1 cebula
- 20 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać z mięsem mielonym i z resztą składników. Doprawić wg gustu.
- 20 dag sera żółtego
- majonez (używam light)
Naleśniki posmarować majonezem, następnie nałożyć porcję farszu i posypać startym serem (część sera zostawić do posypania roladek). Zwijać w rulonik, położyć na marynowanym filecie i zawinąć w roladkę. Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
- 15-20 dag pieczarek
- 1 cebula
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plastry i poddusić do odparowania wody.
Roladki odwinąć z papieru i podsmażyć z obu stron (mi zaczęły się rozwijać, więc spięłam je wykałaczkami). Przełożyć do naczynia, posmarować majonezem, posypać usmażonym pieczarkami z cebulą i startym serem. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym do 200'C piekarniku, ok.40 minut.
Wg: http://bronislawa70.blox.pl/html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz