- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego (ja użyłam tego z wiaderka)
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- parę kropel zapachu waniliowego lub pomarańczowego
- polewa czekoladowa (swojej roboty lub kupiona gotowa)
Utrzeć masło z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać twaróg, obie mąki, żółtka i ubite na pianę białka. Wymieszać i przełożyć do małej (22 cm) tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170'C, zmniejszyć temp. do 150'C i piec ok. 1,5 godz.
Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać na gwałtowną zmianę temperatury. Zimny polać polewą czekoladową.
Wg: http://www.mojewypieki.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz