27 września 2016

Sernik - bez spodu


  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego (ja użyłam tego z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru 
  • parę kropel zapachu waniliowego lub pomarańczowego
  • polewa czekoladowa (swojej roboty lub kupiona gotowa)
     Utrzeć masło z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać twaróg, obie mąki, żółtka i ubite na pianę białka. Wymieszać i przełożyć do małej (22 cm) tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
   Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170'C, zmniejszyć temp. do 150'C i piec ok. 1,5 godz. 
  Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać na gwałtowną zmianę temperatury. Zimny polać polewą czekoladową. 

Wg: http://www.mojewypieki.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz