7 kwietnia 2014

Filety z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

 
               
  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • 120 ml (1/2 szklanki) miodu
  • 120 ml (1/2 szklanki) musztardy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  •  sól i pieprz do smaku
    Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
 Posypać filety z kurczaka solą i pieprzem i włożyć do lekko wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia.
 W małej miseczce dobrze wymieszać miód z musztardą, bazylią, papryką i pietruszką. Połową mieszaniny polać kurczaka i rozsmarować, żeby dobrze pokryć filety.
  Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Przewrócić filety na drugą stronę i posmarować pozostałą połową marynaty.
  Piec przez dodatkowe 20 minut, aż kurczak będzie upieczony, a wyciekające soki będą przejrzyste.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz