23 września 2014

Brzoskwiniowiec

  

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  Jajka ubić dodając resztę składników. Piec ok. 30 minut w temp. 180'C. Blacha 21x26 cm.

   Masa:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 mały cukier waniliowy
   Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (użyłam tylko 1)
  Brzoskwinie z puszki odcedzić, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. 1 galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Wystudzić.
   Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i dodawać wcześniej przygotowaną galaretkę. Wymieszać z brzoskwiniami i wyłożyć na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki.
   2 galaretki rozpuścić w 3 i 1/3 szkl. gorącej wody. Ostudzoną i tężejącą wylać na śmietanę. Wstawić do lodówki.
   Można na śmietanę położyć odłożone wcześniej brzoskwinie, pokrojone w plasterki lub kostkę.
 

1 komentarz: