Składniki na formę 22x28 cm
- 350 g krakersów (2 opakowania)
- 1 puszka masy kajmakowej
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 100 g masła
Masa orzechowa:
- 300 g prażonych orzechów ziemnych (bez soli)
- 4 łyżki miodu
- 0,5 szkl. cukru
- 150 g masła
Przygotowanie:
Mieszamy budyń w proszku z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy, dodajemy pozostałe mleko wymieszane z budyniem. Odstawiamy na 1 minutę, a następnie dodajemy masło. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczamy masło, cukier oraz miód w garnku na średniej temperaturze, zagotowujemy, a następnie dodajemy orzechy.
Na przygotowaną średnią blaszkę wykładamy kolejno warstwy:
- krakersy
- masa budyniowa (powinna być ostudzona)
- krakersy
- masa kajmakowa
- krakersy
- orzechy w karmelu
Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wg: http://kobieceinspiracje.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz