31 stycznia 2016

Bigos - light

 
  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • kilka grzybków suszonych
  • koncentrat pomidorowy (daję ok.1/2 słoiczka)
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela ang.
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • sól, pieprz
     Pierś z kurczaka ugotować z vegetą (albo tylko posolić) i suszonymi grzybkami. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć go i włożyć przepłukaną i drobniej pokrojoną kapustę. Gotować do miękkości.
   Pieczarki obrać, pokroić i poddusić na oliwie z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do garnka z kapustą, dodać liść laurowy, ziele ang, majeranek i papryki.
   Pokroić pierś z kurczaka, przesmażyć na oliwie po pieczarkach i wrzucić do kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i po chwili gotowania, doprawić do smaku.
   Gotować by nadmiar wody odparował, kapusta lubi być dłużej gotowana :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz