Składniki na 3 placki (zależy od wielkości patelni):
- ok. 8 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Składniki na wierzch:
- 300 g pieczarek
- ok 2 łyżki kukurydzy konserw.
- ok. 2 łyżki groszku konserw.
- 1 papryka czerwona
- 150 g sera żółtego - startego
- przyprawa do pizzy
- keczup pikantny
- dowolna wędlina (ja nie dawałam)
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy posiekaną (lub startą) cebulę, jajka, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju (maśle). Paprykę i wędlinę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilę podsmażamy. Gdy przestygnie mieszamy w miseczce z kukurydzą i groszkiem.
Na średniej patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcję masy ziemniaczanej, tak aby pokryła całą powierzchnię patelni. Smażymy na rumiano.
Odwracamy na drugą stronę, posypujemy przyprawą do pizzy, wykładamy warzywa z wędliną i posypujemy serem. Przykrywamy i smażymy, aż ser się roztopi.
Na talerzu polewamy keczupem.
Wg: http://kobieceinspiracje.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz