20 marca 2014

Zupa grzybowa

  • 5-6 grzybów pokrojonych w dużą kostkę  
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  •  4 liście laurowe
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • ok.100 g makaronu "łazanki"
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
   Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju, podsmażyć cebulę, dodać grzyby i podsmażać jeszcze 2 – 3 min. Przerzucić do garnka z wodą, dodać ziele, pokrojone (starte) warzywa i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i gotować.
   Makaron ugotować oddzielnie, zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy.  Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać natkę.



Tyle grzybków starczyło na garnek zupy :)

 Przepis zmodyfikowany ze strony: http://paszczakgotuje.pl/2012/12/zupa-grzybowa.html/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz