20 marca 2014

Sernik z brzoskwiniami

      Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 5 żółtek 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  Zagnieść ciasto. 1/3 zamrozić a resztę wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem (do połowy ciasta można dać łyżkę kakao).

         Masa serowa:
  • 1 kg sera białego-półtłustego
  • 1,5 szkl. cukru
  • 20 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
    Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser i resztę składników, na koniec pianę z białek.

          Nadzienie brzoskwiniowe:
  • 5 białek 
  • 1 kisiel (obojętnie jaki)
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
   Wszystko ubić.
  • 1 puszka brzoskwiń
   Pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję w kostkę, bo potem łatwiej kroi się ciasto)

  Na ciasto wykładamy masę serową, potem brzoskwinie, na to pianę z kisielem. Potrzeć zamrożone ciasto na tarce i dużych oczkach,
   Piec 1 godz. w temp. 180'C.


Wg: Małgosia R.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz