25 lipca 2025

Pierogi z bobem

 



     Składniki na farsz:

  • 1 kg bobu
  • 1 duża cebula
  • 200-250 g surowego, wędzonego boczku + ew. do polania na wierzch
  • sól, pieprz
     Ugotować bób i jeszcze ciepły obrać ze skórek.Następnie dobrze rozgnieść (ja gniotłam tłuczkiem do ziemniaków). 
   W czasie kiedy bób się gotuje, kroimy cebulę i boczek na drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Cebulę i boczek dodajemy do rozgnieconego bobu i mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
   Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok.3 min.po wypłynięciu.
Z podanego przepisu wyszło mi 40 pierogów.



     Składniki na ciasto pierogowe (wg.https://aniagotuje.pl):
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml (szklanka) ciepłej wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz