- 1 kg bobu
- 1 duża cebula
- 200-250 g surowego, wędzonego boczku + ew. do polania na wierzch
- sól, pieprz
Ugotować bób i jeszcze ciepły obrać ze skórek.Następnie dobrze rozgnieść (ja gniotłam tłuczkiem do ziemniaków).
W czasie kiedy bób się gotuje, kroimy cebulę i boczek na drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Cebulę i boczek dodajemy do rozgnieconego bobu i mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok.3 min.po wypłynięciu.
Z podanego przepisu wyszło mi 40 pierogów.
Składniki na ciasto pierogowe (wg.https://aniagotuje.pl):
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- 250 ml (szklanka) ciepłej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz