Karmel:
- 3 cukry waniliowe
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2-4 łyżki mleka
- 30 dag słonecznika-łuskanego nie solonego
Wszystko wsypać do garnka i gotować 5 minut. Potem wyłożyć na blaszkę i piec w temp. 150'C ok. 20 min, aż się zarumieni. Po wystudzeniu pokruszyć.
Jeszcze potrzeba:
- upiec ulubiony biszkopt (piekę mój-baza, tylko z połowy składników)
- trochę wódki
- 2-3 paczki zwykłych herbatników
- polewa czekoladowa
Krem:
- 30 dag masła
- 2 żółtka
- 1 chałwa waniliowa (baton)
- 1 puszka masy krówkowej
Masło utrzeć z żółtkami, puszką masy i chałwą, dodać pokruszony karmel słonecznikowy.
Na zimny biszkopt nakładamy krem ze słonecznikiem, na to układamy herbatniki lekko pomoczone w wódce i polewamy polewą czekoladową.
Wg: Magda S.
Cudownie chrupiące pyszności :)
OdpowiedzUsuń