8 stycznia 2015

Ciasto ze słonecznikiem

 


 Karmel:
  • 3 cukry waniliowe
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2-4 łyżki mleka
  • 30 dag słonecznika-łuskanego nie solonego
  Wszystko wsypać do garnka i gotować 5 minut. Potem wyłożyć na blaszkę i piec w temp. 150'C ok. 20 min, aż się zarumieni. Po wystudzeniu pokruszyć.
 
   Jeszcze potrzeba:
  • upiec ulubiony biszkopt (piekę mój-baza, tylko z połowy składników)
  • trochę wódki
  • 2-3 paczki zwykłych herbatników
  • polewa czekoladowa

    Krem:  
  • 30 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 chałwa waniliowa (baton)
  • 1 puszka masy krówkowej
     Masło utrzeć z żółtkami, puszką masy i chałwą, dodać pokruszony karmel słonecznikowy.

  Na zimny biszkopt nakładamy krem ze słonecznikiem, na to układamy herbatniki lekko pomoczone w wódce i polewamy polewą czekoladową.
 
 Wg: Magda S.
 

1 komentarz: