30 maja 2015

Filet z kurczaka w cieście ziemniaczanym


 
  • 2 małe filety z kurczaka (albo jeden duży przekrojony na pół)
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
     Filety delikatnie rozbić (ja przekroiłam go w poprzek, aby był cieńszy), oprószyć solą, pieprzem i papryką.
   Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli mają dużo wody, to część odcisnąć. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut.
   Na dużej patelni rozgrzać olej. Wyłożyć porcję ciasta (jak placek ziemniaczany), położyć na nie filet i przykryć drugą częścią ciasta. Smażyć na małym ogniu 4-6 minut z każdej strony, tak aby mięso też się usmażyło. 
   Podawać z surówką lub sosem np.grzybowym.

Wg: http://margarytka.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz