- 2 małe filety z kurczaka (albo jeden duży przekrojony na pół)
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Filety delikatnie rozbić (ja przekroiłam go w poprzek, aby był cieńszy), oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli mają dużo wody, to część odcisnąć. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wyłożyć porcję ciasta (jak placek ziemniaczany), położyć na nie filet i przykryć drugą częścią ciasta. Smażyć na małym ogniu 4-6 minut z każdej strony, tak aby mięso też się usmażyło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz