Farsz:
- 2 woreczki kaszy gryczanej (200 g)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- ok. 1 szkl. ciepłej wody (200 ml)
- 3 łyżki masła
- 1 żółtko (białko wykorzystamy do smarowania)
- sól
Ugotować kaszę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju na dużej patelni. Dodać kaszę, chwilę podsmażyć.
Na koniec dodać jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Mąkę połączyć z masłem, solą i wodą. Dodać żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i sklejać.
Przełożyć pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz