25 lutego 2015

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną




Farsz:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (200 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek
     Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody (200 ml)
  • 3 łyżki masła
  • 1 żółtko (białko wykorzystamy do smarowania)
  • sól

    Ugotować kaszę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju na dużej patelni. Dodać kaszę, chwilę podsmażyć.
   Na koniec dodać jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. 
   Mąkę połączyć z masłem, solą i wodą. Dodać żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i sklejać.
   Przełożyć pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
   Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C ok.20 min. Z przepisu wyszło mi 19 pierogów, które polałam podsmażoną cebulką :)

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz