26 sierpnia 2015

Mini Pavlova z owocami



     Beza (ok. 6 sztuk):
  • 6 białek
  • 340 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
      Piekarnik nagrzać do 175'C. 
   Białka ubić na sztywno. Do białek stopniowo dodawać cukier. Kiedy białka będą dobrze ubite, stopniowo po łyżeczce dodawać mąkę i sok z cytryny i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca.
   Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy formować bezy o średnicy ok. 10 cm z zagłębieniem po środku. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100'C. Piec ok. 1 godziny. 

     Nadzienie:
  • 250 ml. śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • owoce (maliny, jagody, borówki, pestki granatu)
     Śmietanę ubić, wymieszać z serkiem i ew. cukrem. Na upieczoną i wystudzoną bezę, wyłożyć masę i ozdobić owocami.
     
Wg: Justyna S.

2 komentarze: