14 sierpnia 2019

Ogórki w musztardzie






  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka gorczyca (lub musztarda francuska do zalewy)

   Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1,5 szkl. cukru (ok. 340g)
  • 5 łyżek musztardy np. delikatesowej (można dać ostrą lub miodową)
  • 1 łyżkę musztardy francuskiej (zamiast gorczycy)
   Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Do gotującej wody dodajemy ocet i wyłączamy ogień. Wsypujemy sól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
   Do przestudzonej zalewy (może być jeszcze ciepła) dodajemy musztardę. Aby musztarda łatwo się połączyła z zalewą można ją wymieszać ze szklanką zalewy a dopiero tak wymieszaną musztardę dodać do reszty zalewy i raz jeszcze całość wymieszać.
   Przygotować z 6 słoików  o pojemności 500 ml każdy (ja miałam różne wielkości, więc wyszło mi 5).
 Ogórki obieramy i kroimy na ćwiartki wzdłuż. Kawałki ogórków układamy pionowo w słoikach, dokładając po 2 listki laurowe i trzy ziarna ziela ang. Jeśli nie dodaliśmy do zalewy musztardę francuską, to łyżeczkę gorczycy dzielimy na wszystkie słoiki. Zalewamy zalewą starając się zanurzyć końce ogórków. W razie potrzeby dolać więcej zalewy lub lekko wepchać ogórki głębiej do środka słoika. Zakręcić mocno słoiki i pasteryzować. 
   Ja pasteryzuję w piekarniku. Wkładam słoiki do zimnego piekarnika na blachę wyścieloną dwoma ściereczkami (można położyć papier do pieczenia) i nastawiam na 130'C. Pasteryzuję ok. 30 min od nagrzania się piekarnika. Po wyłączeniu zostawiam jeszcze słoiki w zamkniętym piekarniku, aż trochę przestygną. Potem stawiam je na szafce, na ściereczce do góry dnem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz