Ciasto:
- 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
- 300 ml ciepłej wody
- 500-600 g mąki pszennej
Nadzienie:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 cebule czerwone
- 1 cebula zwykła
- ok. 20-30 dag pieczarek
- ok.40 dag sera żółtego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1/2 łyżeczki kminu
- ketchup
- oregano
Do smarowania:
- jajko
- oregano
500 g mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Mieszamy dokładnie. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, dodajemy mąki, aż ciasto przestanie być klejące. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie filet kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju razem z przyprawami ( papryki, kolendra, kmin, czosnek). Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy 2-3 minuty. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy duże lub mniejsze kółka (ja robiłam to pojemnikiem z miksera). Placuszki smarujemy ketchupem i posypujemy oregano, nakładamy ser i kurczaka z warzywami (ja wszystkie składniki połączyłam, ale można nakładać warstwami: kurczak, pieczarki, papryka, cebula).
Połówkę ciasta z nadzieniem przykrywamy drugą połówką i sklejamy tworząc pieróg. Można przyciskać widelcem-lepiej się skleja i ciekawie wygląda.
Pierogi układamy na blaszce wysmarowanej oliwą, smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy oregano.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220'C, przez ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz