8 stycznia 2015

Drożdżowe pierożki z kurczakiem





   Ciasto:
  • 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500-600 g mąki pszennej

  Nadzienie:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cebula zwykła
  • ok. 20-30 dag pieczarek
  • ok.40 dag sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • ketchup 
  • oregano
  Do smarowania:
  • jajko
  • oregano
   500 g mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Mieszamy dokładnie. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, dodajemy mąki, aż ciasto przestanie być klejące. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. 
   W tym czasie filet kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju razem z przyprawami ( papryki, kolendra, kmin, czosnek). Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy 2-3 minuty. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce o grubych oczkach. 
   Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy duże lub mniejsze kółka (ja robiłam to pojemnikiem z miksera). Placuszki smarujemy ketchupem i posypujemy oregano, nakładamy ser i kurczaka z warzywami (ja wszystkie składniki połączyłam, ale można nakładać warstwami: kurczak, pieczarki, papryka, cebula).
  Połówkę ciasta z nadzieniem przykrywamy drugą połówką i sklejamy tworząc pieróg. Można przyciskać widelcem-lepiej się skleja i ciekawie wygląda. 
  Pierogi układamy na blaszce wysmarowanej oliwą, smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy oregano.
   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220'C, przez ok. 15 minut.

 

 
Wg: http://kuchniamacka.blog.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz