- 1,5 kg ziemniaków
- 250 g wędzonego boczku
- 5 cebulek ze szczypiorkiem (może być sam szczypiorek+1 duża cebula)
- 2-3 kurze jajka
- sól, pieprz
- majeranek
- 3 łyżki tartej bułki
- olej do smażenia i polania na wierzch
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Cebulki ze szczypiorkiem siekamy. Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy.
Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i
pieprzem, suszonym majerankiem, dodajemy cebulkę ze
szczypiorkiem i podsmażony boczek. Wsypujemy tartą bułkę i dokładnie
mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i
wysypujemy tartą bułką. Napełniamy masą ziemniaczaną a na wierzch
wylewamy cienką warstwę oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i
pieczemy około 1,5 godziny w temp. 190'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz