23 kwietnia 2014

Babka ziemniaczana


    • 1,5 kg ziemniaków
    • 250 g wędzonego boczku
    • 5 cebulek ze szczypiorkiem (może być sam szczypiorek+1 duża cebula)
    • 2-3 kurze jajka
    • sól, pieprz
    • majeranek
    • 3 łyżki tartej bułki
    • olej do smażenia i polania na wierzch

         Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
      Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Cebulki ze szczypiorkiem siekamy. Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy.
      Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem, suszonym majerankiem, dodajemy cebulkę ze szczypiorkiem i podsmażony boczek. Wsypujemy tartą bułkę i dokładnie mieszamy.
      Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.  Napełniamy masą ziemniaczaną a na wierzch wylewamy cienką warstwę oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temp. 190'C.
     
     
     Wg:  http://sylkahaha.blox.pl/html

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz