- 5 jajek
- 100 g drożdży pokruszonych
- 1 szkl cukru pudru (może być zwykły)
- 1 szkl oleju
- 1 szkl mleka zimnego
- 5 szkl mąki pszennej
KRUSZONKA:
- 150 g mąki
- 90 g margaryny np. Palmy-stopionej i wystudzonej
- 170 g cukru
Wsypać mąkę z cukrem, dodać chłodną margarynę, szybko wyrobić i kłaść na ciasto.
CIASTO:
Wszystkie składniki w w/w kolejności dodajemy do miski i NIC nie robiąc zostawiamy tak na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na natłuszczoną, dużą, prostokątną blachę. Można położyć owoce lub po prostu od razu kruszonkę.
Piec ok. 30 min w 170'C. Piekarnika wcześniej nie nagrzewam.
Wg: Gabrysia J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz