21 marca 2014

Drożdżowe bez wyrabiania



CIASTO:
  • 5 jajek
  • 100 g drożdży pokruszonych
  • 1 szkl cukru pudru (może być zwykły)
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl mleka zimnego
  • 5 szkl mąki pszennej
KRUSZONKA:
  • 150 g mąki
  • 90 g margaryny np. Palmy-stopionej i wystudzonej
  • 170 g cukru
KRUSZONKA:
 Wsypać mąkę z cukrem, dodać chłodną margarynę, szybko wyrobić i kłaść na ciasto.

CIASTO:
 Wszystkie składniki w w/w kolejności dodajemy do miski i NIC nie robiąc zostawiamy tak na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na natłuszczoną, dużą, prostokątną blachę. Można położyć owoce lub po prostu od razu kruszonkę.
 Piec ok. 30 min w 170'C. Piekarnika wcześniej nie nagrzewam.


Wg: Gabrysia J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz