14 czerwca 2015

Tarta francuska z brokułami i kurczakiem


 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 brokuł (ok. 300 g)
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 jajka
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta bazylii
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu (ja użyłam goudy)
     W misce łączymy po 1 łyżeczce soli, ziół prowansalskich, pieprzu i zalewamy olejem. Filet kroimy w kostkę, mieszamy z zalewą i odstawiamy na 20 minut.
   Brokuły gotujemy we wrzącej wodzie z łyżeczką soli i cukru, do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
   Kurczaka smażymy na oleju i też odstawiamy do ostygnięcia.
   Piekarnik nagrzewamy do 200'C.
   Ciastem wyklejamy formę ( co za dużo-to odcinamy-przyda się na paski), nakłuwamy widelcem a  resztę ciasta kroimy w paski.
   W misce dokładnie mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta (tworząc kratkę) i posypujemy serem.
   Pieczemy 30-35 minut w temp. 200'C.

Wg: http://kobieceinspiracje.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz