- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 brokuł (ok. 300 g)
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 jajka
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- szczypta bazylii
- 1-2 łyżki tartego parmezanu (ja użyłam goudy)
W misce łączymy po 1 łyżeczce soli, ziół prowansalskich, pieprzu i zalewamy olejem. Filet kroimy w kostkę, mieszamy z zalewą i odstawiamy na 20 minut.
Brokuły gotujemy we wrzącej wodzie z łyżeczką soli i cukru, do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaka smażymy na oleju i też odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200'C.
Ciastem wyklejamy formę ( co za dużo-to odcinamy-przyda się na paski), nakłuwamy widelcem a resztę ciasta kroimy w paski.
W misce dokładnie mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta (tworząc kratkę) i posypujemy serem.
Pieczemy 30-35 minut w temp. 200'C.
Wg: http://kobieceinspiracje.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz