Ciasto:
- 8 białek
- 200g cukru
- 200g kokosu
- 200g maku (suchego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.
Masa:
- 1 puszka ananasa
- 3 galaretki pomarańczowe
- 400ml mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 5 żółtek
- 200g masła
- 3 łyżki cukru
Dodajemy budyń i cukier.
Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.
Ciągle mieszamy uważając, by masa się nie przypaliła.
1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.
Studzimy.
Masło miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy porcjami ostudzony budyń, a następnie tężejącą, ale absolutnie nie twardą galaretkę.
Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy do przygotowanej masy.
Dodatkowo:
- ok. 3 paczki delicji pomarańczowych
Studzimy.
Upieczone makowo - kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.
Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz