21 marca 2014

Ananasek z delicjami


Ciasto:
  • 8 białek
  • 200g cukru
  • 200g kokosu
  • 200g maku (suchego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.

Masa:
  • 1 puszka ananasa
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 400ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 5 żółtek
  • 200g masła
  • 3 łyżki cukru
Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.
Dodajemy budyń i cukier.
Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.
Ciągle mieszamy uważając, by masa się nie przypaliła.
1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.
Studzimy.
Masło miksujemy na puszystą masę.
Dodajemy porcjami ostudzony budyń, a następnie tężejącą, ale absolutnie nie twardą galaretkę.
Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy do przygotowanej masy.

Dodatkowo:
  •  ok. 3 paczki delicji pomarańczowych
Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.
Studzimy.
Upieczone makowo - kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.
Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz