10 stycznia 2015

Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną i kawą

Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki tortowej 
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  Masa śmietanowa:
  • 750 ml śmietany 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  Dodatkowo:
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 100 g gorzkiej czekolady

   Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukry i jeszcze ubijać dodając żółtka. Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki  z proszkiem.
  Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać kakao a drugiej łyżkę mąki. Pieczemy osobno w natłuszczonych i posypanych mąką średnich blaszkach, w temp. 180'C ok. 15 min.
  Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy wystudzoną żelatynę i ubijamy do połączenia.
  Dzielimy śmietanę na pół, do jednej połowy dodajemy kawę rozpuszczoną w 1 łyżce przegotowanej wody. 
  Na ciemne ciasto nakładamy śmietanę z kawą, kładziemy jasne ciasto i nasączamy je ajerkoniakiem, następnie wykładamy jasną śmietanę, wygładzamy nożem i na wierzch ścieramy na tarce gorzką czekoladę.
  Ps. W oryginale były blachy duże i placki wyszły mi twarde i całkowicie wyschnięte; dlatego upiekłam biszkopt wg swojego przepisu (i jest trochę za wysoki), ale może uda się w blachach mniejszych.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz