14 października 2019

Kotlety z cukinii z kaszą jaglaną




  • 2-3 cukinie ok. 750 g
  • 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego (lub granulowany) czosnku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
     Kaszę ugotować 5 minut dłużej, niż na opakowaniu, odsączyć i odstawić do przestudzenia. Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dobrze posolić, wymieszać, odstawić na kilka minut.
   Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić 2-3 minuty. Startą cukinię dobrze odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku i przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę , podsmażoną cebulę, jajko, koperek i natkę, tartą bułkę, doprawić kminem, czosnkiem, kolendrą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę. Rękoma zwilżonymi zimną wodą formować kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Obtoczyć w tartej bułce, delikatnie strząsając jej nadmiar.
   Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą mocno przyrumienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz