- 2-3 cukinie ok. 750 g
- 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki koperku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego (lub granulowany) czosnku
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
Kaszę ugotować 5 minut dłużej, niż na opakowaniu, odsączyć i odstawić do przestudzenia. Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dobrze posolić, wymieszać, odstawić na kilka minut.
Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić 2-3 minuty. Startą cukinię dobrze odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru soku i przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę , podsmażoną cebulę, jajko, koperek i natkę, tartą bułkę, doprawić kminem, czosnkiem, kolendrą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę. Rękoma zwilżonymi zimną wodą formować kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Obtoczyć w tartej bułce, delikatnie strząsając jej nadmiar.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą mocno przyrumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz