- 20 dag margaryny
- 40 dag mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 8 dag cukru pudru
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 dag cukru
Pianka białkowa
- 4 białka
- 20 dag cukru pudru
- szczypta soli
Resztę ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę (średnia tortownica). Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto.
Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder. Miksujemy aż zrobi się sztywna piana. Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz