27 sierpnia 2014

Szarlotka



Ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 dag cukru pudru

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 dag cukru

Pianka białkowa
  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • szczypta soli
     Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie siekamy margarynę i łączymy z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę i zostawiamy na koniec.
   Resztę ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę (średnia tortownica). Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto.
   Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder. Miksujemy aż zrobi się sztywna piana. Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto.
   Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz