- 1 duże udko z kurczaka lub inne mięso
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- listek laurowy
- vegeta do smaku (używam "żółtych ziarenek")
- 500 g pieczarek
- 200 g śmietany 18%
- makaron np.świderki
Mięso umyć, zalać ok.2 l wody i zagotować. Dodać vegetę, listek, całą pietruszkę, seler i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz drobno pokrojonego pora. Gotować na małym ogniu z 10 minut.
Po tym czasie dodać starte na dużych oczkach, pieczarki. Wszystko gotować, aż mięso będzie miękkie.
Oczywiście, jeśli ktoś gotuje na gotowym rosole, może sobie darować w/w część. Dodajemy tylko pieczarki i ew. startą marchew (a tę z rosołu pokroiłam w kosteczkę i też wrzuciłam).
Wyjąć mięso, seler i pietruszkę. Zupę zaprawić śmietaną. Mięso obrać od kości, obrać, pokroić i wrzucić do zupy.
Ugotować makaron, włożyć porcję na talerz i zalać zupą. Można posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz