13 kwietnia 2015

Zupa pieczarkowa

 
 
  • 1 duże udko z kurczaka lub inne mięso
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • vegeta do smaku (używam "żółtych ziarenek")
         lub po prostu rosół np. z poprzedniego dnia :)
  • 500 g pieczarek
  • 200 g śmietany 18%
  • makaron np.świderki
     Mięso umyć, zalać ok.2 l wody i zagotować. Dodać vegetę, listek, całą pietruszkę, seler i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz drobno pokrojonego pora. Gotować na małym ogniu z 10 minut.
   Po tym czasie dodać starte  na dużych oczkach, pieczarki. Wszystko gotować, aż mięso będzie miękkie.
   Oczywiście, jeśli ktoś gotuje na gotowym rosole, może sobie darować w/w część. Dodajemy tylko pieczarki i ew. startą marchew (a tę z rosołu pokroiłam w kosteczkę i też wrzuciłam).
   Wyjąć mięso, seler i pietruszkę. Zupę zaprawić śmietaną. Mięso obrać od kości, obrać, pokroić i wrzucić do zupy. 
   Ugotować makaron, włożyć porcję na talerz i zalać zupą. Można posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz