1 listopada 2015

Klopsiki mięsne z porem

   

 
 Klopsy:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 0,5 pora
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

   Oczyszczony por pokroić w cienkie krążki. Mięso wymieszać z jajkiem, papryką, bułką tartą i porem. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe klopsy i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez 10-15 minut.

 
     Sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)

   Obraną cebulę pokroić w dużą kostkę a czosnek w cienkie plasterki. Z umytej papryki wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić ją w paseczki.
   Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i zalać pomidorami. Doprawić solą, pieprzem i dusić przez chwilę na małym ogniu.
   
   Upieczone klopsiki wyjąć z piekarnika i włożyć do przygotowanego sosu pomidorowego. Gotować razem przez 10 minut na wolnym ogniu. 

Wg: Czasopismo "Tina"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz