Klopsy:
- 500 g mięsa mielonego
- 0,5 pora
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Oczyszczony por pokroić w cienkie krążki. Mięso wymieszać z jajkiem, papryką, bułką tartą i porem. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe klopsy i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez 10-15 minut.
Sos:
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
Obraną cebulę pokroić w dużą kostkę a czosnek w cienkie plasterki. Z umytej papryki wykroić gniazda nasienne a następnie pokroić ją w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę i zalać pomidorami. Doprawić solą, pieprzem i dusić przez chwilę na małym ogniu.
Upieczone klopsiki wyjąć z piekarnika i włożyć do przygotowanego sosu pomidorowego. Gotować razem przez 10 minut na wolnym ogniu.
Wg: Czasopismo "Tina"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz