- 3-4 plastry wołowiny
- 2 duże cebule
- 2 średnie marchewki
- 3 ogórki kiszone
- 5-6 suszonych grzybków
- 1 duży liść laurowy
- 1-3 ziarenka ziela ang.
- 5 ziaren pieprzu
- mielone chili
- słodka papryka
- sól, pieprz
- mąka pszenna
Mięso opłukać, można lekko rozbić ale nie jest to konieczne. Obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu (nie przyprawione). Obsmażone kawałki mięsa przełożyć do rondla, posypać solą, oprószyć mielonym pieprzem, papryką i chili. Rondel przykryć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na pozostały tłuszcz na patelni, oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż się ładnie zarumieni. Podlać wodą (lub czerwonym winem), zagotować i wlać do rondla z mięsem. Wrzucić liść laurowy, ziele ang., ziarna pieprzu i suszone grzyby. Wlać ok. 1/2 litra wody (lub bulionu) i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Jeśli płyn nam odparuje to uzupełnić gorącą wodą.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do mięsa. Dusić razem kolejne 30-40 minut, aż mięso będzie całkiem miękkie a marchewka prawie się rozpadnie i zagęści sos.
Ogórki pokroić w plasterki a następnie w małe słupki. Wrzucić do sosu a następnie zagotować. Spróbować czy potrzeba dodać cukru, soli lub pieprzu.
Zagęścić mąką z wodą lub śmietaną (ja użyłam gotowej ciemnej zasmażki).
Wg: http://margarytka.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz