29 marca 2015

Bitki wołowe w sosie jarzynowym


  • 3-4 plastry wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 5-6 suszonych grzybków
  • 1 duży liść laurowy
  • 1-3 ziarenka ziela ang.
  • 5 ziaren pieprzu
  • mielone chili
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
     Mięso opłukać, można lekko rozbić ale nie jest to konieczne. Obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu (nie przyprawione). Obsmażone kawałki mięsa przełożyć do rondla, posypać solą, oprószyć mielonym pieprzem, papryką i chili. Rondel przykryć.
   Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na pozostały tłuszcz na patelni, oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż się ładnie zarumieni. Podlać wodą (lub czerwonym winem), zagotować i wlać do rondla z mięsem. Wrzucić liść laurowy, ziele ang., ziarna pieprzu i suszone grzyby. Wlać ok. 1/2 litra wody (lub bulionu) i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Jeśli płyn nam odparuje to uzupełnić gorącą wodą.
   Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do mięsa. Dusić razem kolejne 30-40 minut, aż mięso będzie całkiem miękkie a marchewka prawie się rozpadnie i zagęści sos. 
   Ogórki pokroić w plasterki a następnie w małe słupki. Wrzucić do sosu a następnie zagotować. Spróbować czy potrzeba dodać cukru, soli lub pieprzu. 
   Zagęścić mąką z wodą lub śmietaną (ja użyłam gotowej ciemnej zasmażki).

Wg: http://margarytka.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz