- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250 ml kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać śmietanę, cukier, sodę i ocet. Zagnieść ciasto.
Podzielić sobie na mniejsze kawałki i wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, w środku zrobić dziurkę kieliszkiem.
Wrzucać oponki na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Wg: http://wielkiezarcie.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz