19 marca 2016

Oponki serowe


 
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
     Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać śmietanę, cukier, sodę i ocet. Zagnieść ciasto.
   Podzielić sobie na mniejsze kawałki i wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, w środku zrobić dziurkę kieliszkiem.
   Wrzucać oponki na gorący olej i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Wg: http://wielkiezarcie.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz