20 marca 2014

Placki ziemniaczane - drożdżowe

  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 g drożdży (lub jedno instant )
  • 3 cebule dymki z szczypiorem
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  Do szklanki wlać ciepłą wodę, dodać  cukier, zamieszać, dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać. Nakryć ściereczką.
 Ziemniaki zetrzeć do miski (połowę trę na tarce o większych oczkach), dodać mąkę, przyprawy, pokrojoną drobno cebulę (razem z zielonym). Wymieszać. Dodać drożdże i jeszcze raz wymieszać. 
 Na rozgrzany olej, kłaść łyżką ciasto ziemniaczane. Smażyć na złoty kolor. 
 Można przed smażeniem odstawić masę na 1 godzinę, aby drożdże się trochę "ruszyły".



Wg: http://eligotowanie.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz