- 175 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 4 białka
- 200 g cukru pudru (można dać zwykły)
- 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie herbatników
Z miękkiego masła, mąki i 75 g cukru wyrabiamy ciasto, wałkujemy i wykładamy do średniej tortownicy,wysoko oblepiając brzegi i na 1 godzinę odstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200'C, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Połowę herbatników drobno kruszymy i wysypujemy na dno ciasta (będą piły sok z truskawek). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając 200 g cukru.
Truskawki wykładamy na ciasto, lekko uklepujemy i posypujemy drugą połową pokruszonych herbatników. Na wierzch kładziemy bezę i pieczemy 30 minut w 180'C. Pod koniec pieczenia możemy obniżyć temperaturę do 130'C.
Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Można dać na parę godzin do lodówki.
Wg: Terenia Sz.
Beza wygląda bardzo kusząco, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuń