14 czerwca 2015

Kruche ciasto z truskawkami i bezą



  • 175 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru (można dać zwykły)
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie herbatników


    Z miękkiego masła, mąki i 75 g cukru wyrabiamy ciasto, wałkujemy i wykładamy do średniej tortownicy,wysoko oblepiając brzegi i na 1 godzinę odstawiamy do lodówki.
   Rozgrzewamy piekarnik do 200'C, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy i studzimy.
    Truskawki kroimy na mniejsze kawałki dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. 
Połowę herbatników drobno kruszymy i wysypujemy na dno ciasta (będą piły sok z truskawek). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając 200 g cukru. 
   Truskawki wykładamy na ciasto, lekko uklepujemy i posypujemy drugą połową pokruszonych herbatników. Na wierzch kładziemy bezę i pieczemy 30 minut w 180'C. Pod koniec pieczenia możemy obniżyć temperaturę do 130'C.
   Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Można dać na parę godzin do lodówki.
 
Wg: Terenia Sz.

2 komentarze: