21 marca 2014

Trójsernik Kasi M.


 
 
 Ciasto na spód i wierzch:

• 3 szkl. mąki
• 4 żółtka
• masło roślinne(250g) „ze słoneczkiem”
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 czubate łyżki cukru

 Warstwa serowa:

• 4 serki waniliowe homogenizowane
• 2 żółtka
• 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
• pół kostki miękkiego masła (jeśli zostało, można wykorzystać w/w roślinne)

 Piana:

• 4 białka
• 1 szkl. cukru
• 1 łyżka budyniu

     Składniki na ciasto - zagnieść, wcale się nie przejmując, że ciasto nie da się zagnieść - takie właśnie ma być, sypkie, a po upieczeniu – kruche.
   Podzielić porcję na dwie części: jedną wylepić blaszkę (średnia), druga będzie na kruszonkę.

      Składniki na masę serową - zmiksować, dodać pianę z dwóch białek. Wymieszać delikatnie i rozprowadzić na warstwie kruchego ciasta.

     Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo budyń i cukier.
   Rozprowadzić na warstwie serowej.
  Całość posypać resztą kruchego ciasta, (jeśli jest zbite, zetrzeć na tarce). Piec w temp.180’C, aż kruszonka nabierze złotego koloru.


Przepis pochodzi z książki K.Michalak "Sklepik z niespodzianką - Bogusia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz