11 kwietnia 2016

Zupa z zielonym groszkiem i serkiem topionym


  • 1 korpus z kurczaka (ja dałam 2 "pałeczki", ale można użyć rosół z dnia poprzedniego)
  • włoszczyzna
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela ang.
  • 3-4 ziemniaki
  • 200 g groszku mrożonego
  • 100 g makaronu np. kolanka lub świderki
  • 100 g serka topionego
  • natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz
     Mięso z warzywami, listkiem laurowym i ziarenkami ziela ang. gotować na małym ogniu do miękkości. Kurczaka i warzywa wyjąć. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do zupy, dodać zielony groszek i gotować ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków.
   Pokroić w kostkę ugotowaną marchewkę. Wrzucić do zupy. Dodać makaron i pokrojony serek topiony. Gotować, aż ser się rozpuści (makaron może być al'dente, zmięknie z upływem czasu). Doprawić solą i pieprzem.
  Na koniec dodać posiekany koper i natkę pietruszki.

Wg: http://kobieceinspiracje.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz