25 lipca 2025

Jagodzianki

 



     Składniki na rozczyn:
  • 120 ml. (pół szkl.) cieplego mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 20 gram świeżych drożdży lub 7 g.suchych
  • pełna łyzka mąki
     Składniki na ciasto:
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 1 szkl. z czubem mąki pszennej (220g.)
  • ok. 5 łyżek jagód
     Składniki na rozczyn umieścić w misce lub garnuszku i dobrze wymieszać. Postarać się rozetrzeć dokładnie wszystkie składniki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
   Do większej miski wsypać 220 g mąki pszennej, dodać łyżkę miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz dwa żółtka. Dodać też rozczyn z drożdży. Zamieszać ciasto. Dobrze wyrabiać na jednolite ciasto. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Jeśli słabo rośnie, zostawić jeszcze na dodatkowe 20 min.
   Wyjąć ciasto z miski na stolnicę lekko obsypaną mąką. Rozciągnąć je gruby sznurek. Podzielić na 5-6 kawałków i uformować kule. Każdą chwilę wyrabiać w dłoniach, by nabrała ładnego kształtu. Położyć je na stolnicy na ok.10 min. przykrywając ściereczką.
   Każdą kulę ciasta lekko spłaszczyć na placek i na środek kłaść ok.łyżkę umytych i osuszonych jagód. Zamykać jagody w bułce podobnie jak pieroga. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby łączenie było na spodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. 
   W tym czasie załączyć piekarnik na 170"C. 
 Uwaga!
Po wyrośnięciu jagodzianek, podnieść każdą z nich aby sprawdzić czy łączenie się nie rozeszło. Jeśli tak, to docisnąć je delikatnie, odwrócić jagodziankę i ułożyć z powrotem na blaszce.
    Piec 25 minut w 170"C, aż zrobią się rumiane. 



     My robimy jeszcze kruszonkę:
  • pełna łyżka miękkiego masła
  • pełna łyżka cukru
  • 2 pełne łyżki mąki
   Posypujemy jagodzianki przed włożeniem do piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz