3 września 2019

Gołąbki bez zawijania



  • 500 g mielonego mięsa
  • 500 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g surowego ryżu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
     Sos pomidorowy
  • 3 szkl. bulionu
  • 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szkl. słodkiej śmietanki (ja użyłam 18%)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
     Zagotować ok. 2 l wody. Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gotującej się wody, wymieszać i gotować przez minutę, odcedzić i przelać zimną wodą. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.
   Mięso przełożyć do dużej miski, dodać kapustę, cebulę, ryż, natkę pietruszki i jajka. Wyrobić na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodać bułkę tartą). Z masy formować kotlety. Obsmażyć je na gorącym oleju ze wszystkich stron.
   Sos przygotować poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Kotlety przełożyć do dużej formy do zapiekania - muszą być w jednej warstwie. Zalać je sosem, tak by całkowicie je przykrył.
   Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać przez 1 godzinę, aż jedna trzecia sosu odparuje.




1 komentarz: