- 500 g mielonego mięsa
- 500 g białej kapusty
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g surowego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sos pomidorowy
- 3 szkl. bulionu
- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 szkl. słodkiej śmietanki (ja użyłam 18%)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Zagotować ok. 2 l wody. Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gotującej się wody, wymieszać i gotować przez minutę, odcedzić i przelać zimną wodą. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać kapustę, cebulę, ryż, natkę pietruszki i jajka. Wyrobić na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodać bułkę tartą). Z masy formować kotlety. Obsmażyć je na gorącym oleju ze wszystkich stron.
Sos przygotować poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Kotlety przełożyć do dużej formy do zapiekania - muszą być w jednej warstwie. Zalać je sosem, tak by całkowicie je przykrył.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać przez 1 godzinę, aż jedna trzecia sosu odparuje.
uwielbiam te gołąbki
OdpowiedzUsuń