31 sierpnia 2014

Letnia szarlotka Gabrysi

 

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl. mleka 
  • ok. 1 kg jabłek
   Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtka, śmietanę i mąkę z proszkiem. Wszystko zagnieść i podzielić na dwie części (jedna trochę większa). Mniejszą zamrozić a większą wyłożyć na średnią, natłuszczoną blaszkę.
   Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na cieście.
  Budyń ugotować w 3 szkl. mleka i gorący wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
     Piec ok.45 minut w temp. 180'C.



Tak pokrojone jabłka zostały mi z robienia dżemu.


Posypka-bo nie chciało mi się czekać na zamrożone ciasto.

Wg: Gabrysia J.

1 komentarz: