3 maja 2014

Bananowiec


  • 250 g margaryny (np.Kasia)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru

  Wszystko dobrze utrzeć na gładką masę.
  • 5 bananów
  • 3 galaretki cytrynowe
  • biszkopty (jeśli robimy w tortownicy, to okrągłe)
  Przygotować 2 galaretki w 0,5 l wody. Wystudzone (ja czekam, aż trochę zacznie się ścinać) dodać do masy. 3 banany zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy. Wszystko dokładnie zmiksować.
  Ostatnią galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
 Na dno tortownicy(22-24cm) układamy biszkopty, kładziemy połowę masy i znowu warstwę biszkoptów. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i wykładamy na biszkopty.
 Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy na ciemnej masie. Na to lejemy tężejącą galaretkę.


Wg: Basia N.

1 komentarz: