15 listopada 2015

Naleśniki z jabłkami


  
    Usmażyć ok. 15 naleśników.

 
   Nadzienie:
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
     Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i dusimy kilka minut.

   Sos waniliowy:
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
     Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, sól oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia.
   Żółtka mieszamy z mąką i bardzo powoli dodajemy ciepłe mleko. Ponownie przelewamy do rondelka po mleku i cały czas mieszając zagotowujemy. Masa powinna być dosyć gęsta. 
   Jeśli komuś nie chce się robić sosu, można po prostu ugotować 2 budynie waniliowe :)

   Na każdy naleśnik nakładamy jabłka, zwijamy rulonik i układamy w formie wysmarowanej lekko masłem. Na naleśniki wylewamy sos waniliowy (można posypać płatkami migdałowymi). Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 20-25 minut.



Wg: http://ilovebake.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz