Usmażyć ok. 15 naleśników.
- 800 g jabłek
- 2 łyżki cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnuszka, dodajemy cynamon i dusimy kilka minut.
Sos waniliowy:
- 1 szkl. mleka
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, sól oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka mieszamy z mąką i bardzo powoli dodajemy ciepłe mleko. Ponownie przelewamy do rondelka po mleku i cały czas mieszając zagotowujemy. Masa powinna być dosyć gęsta.
Jeśli komuś nie chce się robić sosu, można po prostu ugotować 2 budynie waniliowe :)
Na każdy naleśnik nakładamy jabłka, zwijamy rulonik i układamy w formie wysmarowanej lekko masłem. Na naleśniki wylewamy sos waniliowy (można posypać płatkami migdałowymi). Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 20-25 minut.
Wg: http://ilovebake.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz