19 czerwca 2015

Kotlety mielone z płatkami owsianymi

 
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2 kopiaste łyżki płatków owsianych (używam błyskawicznych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku (jeśli ktoś lubi)
  • sól, pieprz
     Płatki zalać 0,5 szkl. ciepłej wody (lub mleka) i odstawić na pół godziny. Cebulę drobno pokroić (można też zeszklić), dodać do mięsa razem z napęczniałymi płatkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. 
   Wszystko dokładnie wymieszać i formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
   Wstawić do piekarnika i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temp. 170-180'C.

Wg: https://lepszysmak.wordpress.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz