- 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 jajko
- 1 kostka masła (200 g) lub dobrej margaryny
- 1 paczka migdałów
- migdałowy aromat do ciast
- dżem wiśniowy lub truskawkowy (musi być czerwony) lub czerwony barwnik spożywczy
Masło siekamy z mąką i jajkiem, dodajemy proszek, cukier waniliowy, cukier puder, sól i parę kropli aromatu. Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie migdały zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki i przecinamy na pół, by paznokieć był cieńszy.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy cienki wałeczek ( cieńszy od naszych palców, bo urośnie). Formujemy palce, na końcówce wciskamy połówkę migdała i robimy po dwa małe nacięcia.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160'C.
Po ostygnięciu moczymy końce palców w dżemie.
Wg: Gabrysia J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz