19 lutego 2015

Kurczak w sosie curry


  • 1 filet z kurczaka-podwójny (ok.250-300g)
  • 1 większa cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki curry
  • 200g jogurtu naturalnego (zwykły-nie grecki)
  • pieprz
  • 2 torebki ryżu
   Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pierś. Podsmażamy, aż się ładnie zarumieni.
   Następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość chwilę podsmażamy.
  W międzyczasie gotujemy w garnku wodę na ryż, który gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Kiedy cebula się zeszkli przyprawiamy pieprzem i dodajemy curry. Mieszamy szybko, aby przyprawa się nie przypaliła i dodajemy jogurt.
   Całość podsmażamy, aż jogurt zacznie lekko bulgotać. Wykładamy na ryż.
 

1 komentarz: