- 3 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła (schłodzonego)
- 5 żółtek
- 1 kg zmielonego twarogu (dałam ten z wiaderka)
- 100 g masła (miękkiego)
- 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego (lub mąki ziemniaczanej)
- 1 szkl. cukru
- 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, malutką szczyptę soli i pokrojone na małe kawałeczki masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta. Wówczas dodać żółtka i miksować mikserem przez około minutę lub mieszać składniki łyżką aż zaczną łączyć się w duże kawałki. Połączyć je dłonią w jedną jednolitą kulę. Podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Włożyć do lodówki.
Prostokątną formę o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą większą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując w razie konieczności mąką, na prostokąt o wymiarach blaszki, przenieść rozwałkowane ciasto wraz z papierem do formy i położyć na dnie. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Można też ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie trzeba wówczas dziurkować ciasta).
Piekarnik nagrzać do 180'C. Ser włożyć do miski, dodać miękkie rozdrobnione masło, budyń lub mąkę, cukier i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę aż połączą się z masą.
Masę wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie (każdą połówkę pokroić na 4 części). W czystej misce ubić białka na lejącą pianę (około 2 minuty), stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając (w sumie około 7 minut). Gdy piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca wyłożyć ją na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut na złoty kolor.
Wg: http://www.kwestiasmaku.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz