18 kwietnia 2016

3 - Bit

Składniki:
  • 1 puszka masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego (500 g)
  • ok. 500 g herbatników 
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 50 - 100 g czekolady 


   Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń z cukrem to dać np. 1 łyżkę)
  • 2 żółtka
  • 3/4 kostki masła

     Jeśli mamy puszkę mleka, musimy ją gotować w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, najpierw robimy masę budyniową, a następnie masę krówkową wkładamy do gotującej się wody (łatwiej będzie ją rozsmarować).
   Odlać 3/4 szkl mleka, resztę zagotować z cukrem. Do zimnego mleka wsypać budynie i połączyć z żółtkami. Wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając, do zgęstnienia budyniu. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodając chłodny budyń.
   Średnią blachę wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, na to rozłożyć masę budyniową i znowu warstwa herbatników.
   Ubić śmietanę ze śmietan-fixem i rozsmarować na górze. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Wg: http://www.domowe-wypieki.pl/

2 komentarze: