- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- 200 g ryżu (2 woreczki np.basmati)
- 3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 50 ml wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
- sól, pieprz
Ugotować ryż. Mięso pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i ziołami. Smażyć do miękkości (wg uznania).
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 3-5 minut. Odcedzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekanym czosnkiem. Dodać marchewkę, wodę, sos sojowy i dusić z 10 minut.
Gotowe warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem (można dodać pieprz i sól, ale ostrożnie bo ryż może być słony) i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kurczaka i brokuły. Posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut, do roztopienia się sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz