21 marca 2014
Ciasto Kubusiowe
Warstwa I – Biszkopt:
• 6 łyżek cukru pudru
• 6 łyżek mąki tortowej
• 6 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa II – masa Kubusiowa:
• 2 budynie śmietankowe
• 1 l soku Kubuś malinowego lub truskawkowego
• paczka okrągłych biszkoptów
Warstwa III – Piankowe mleczko:
• ½ l śmietanki 30%
• 1 galaretka agrestowa
Warstwa I
Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek i mieszamy. Pieczemy ok.30-40 minut.
Warstwa II
Masę przyrządzamy podobnie jak budyń, z jednym wyjątkiem-mleko zastępujemy sokiem Kubuś. Gorącą masę Kubusiową wylewamy na ostudzony biszkopt i układamy na niej okrągłe biszkopty.
Warstwa III
Galaretkę przyrządzamy w 1 szklance wody. Śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy do niej ostudzoną galaretkę. Całość wylewamy na masę Kubusiową i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy ciasto startą gorzką czekoladą lub kakao Puchatek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz