21 marca 2014

Ciasto Kubusiowe


Warstwa I – Biszkopt:

• 6 łyżek cukru pudru
• 6 łyżek mąki tortowej
• 6 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Warstwa II – masa Kubusiowa:

• 2 budynie śmietankowe
• 1 l soku Kubuś malinowego lub truskawkowego
• paczka okrągłych biszkoptów


Warstwa III – Piankowe mleczko:

• ½ l śmietanki 30%
• 1 galaretka agrestowa

Warstwa I
Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek i mieszamy. Pieczemy ok.30-40 minut.

Warstwa II
Masę przyrządzamy podobnie jak budyń, z jednym wyjątkiem-mleko zastępujemy sokiem Kubuś. Gorącą masę Kubusiową wylewamy na ostudzony biszkopt i układamy na niej okrągłe biszkopty.

Warstwa III
Galaretkę przyrządzamy w 1 szklance wody. Śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy do niej ostudzoną galaretkę. Całość wylewamy na masę Kubusiową i wkładamy do lodówki.

Przed podaniem posypujemy ciasto startą gorzką czekoladą lub kakao Puchatek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz