28 listopada 2017

Szarlotka na kruchym cieście


      Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
     Schłodzone masło posiekać na kawałki, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek i jajko. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części po 40% i 60%. Zawinąć w folię aluminiową (każdą osobno) i włożyć do zamrażalki.
    W tym czasie piekarnik włączyć na 190'C i przygotować sobie mus jabłkowy:
  • ok. 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
     Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki (ja kroiłam w kostkę). Wrzucić do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar soku. Dodać cynamon i odstawić do przestygnięcia.
  Z zamrażalki wyjąć większy kawałek ciasta, zetrzeć go na tarce o grubych oczkach, na natłuszczoną lub wyłożoną papierem średnią blaszkę (ok. 24x24). Wyrównać lekko dłonią. Piec w 190'C ok. 15-20 minut na złoty kolor. 
   Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy i zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 190'C ok. 30-40 minut, aż się góra ładnie zarumieni. Można posypać cukrem pudrem.


Wg: https://kulinarneprzeboje.pl
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz